2010. július 23., péntek

Napi helyzet - Apróhirdetés

néha szoktam böngészgetni az apróhirdetéseket hátha belefutok valami különleges halba vagy eszközbe. például régóta vágyom egy régi, vaskeretes akváriumra. szóval böngészés közben két dolgot szoktam mindig észrevenni. 1. aki nincsen tisztában a keresett hal értékével 2. aki komplett berendezett akváriumot akar.

az elsőre remek példa az időről időre feltűnő L46os mánia. egy ember elkezdi keresni, utána jön még pár delikvens aki magasra tartja kezét, h bizony neki is kell ilyen. majd jön egy kicsit tájékozottabb akvarista akinek szavait megdöbbenéssel hallják, 2-3ezer forintot pedig még adtak volna érte, de 30-40ezer forintot egy 5cm-es halért??? ilyenkor persze rálépnek a másik útra, hátha van valaki aki megunta vagy magyar tenyésztő. nem tudom, h a magyar tenyésztő miért adná oda jóval a piaci ár alatt. de sok sikert nekik, hátha valaki megunja és nekik ajándékozza :D

berendezett akvárium is kemény dió. néhol végigpörgetve az akváriumos képeket, persze amiktől meg akarnak szabadulni rengeteg giccses dolog van. miért akar az ember egy másik ízlésének megfelelően berendezett akváriumot? nincs saját elképzelése? vagy ennyire igénytelen? hogy nem is érdekel, nincs nekem erre időm, nem akarok vele foglalkozni, olyan lesz amilyen. na az ilyen embernek minek akvárium? én világ életemben törekedtem arra, h a saját magamnak tetsző akváriumot állítsam össze.

van egy kategória aminek a berendezett akváriumait minden ember vagyis a többség jó szívvel elfogadná. ezek a mindenféle iwangumi meg nem is tudom milyen stílusban berendezett növényes akváriumok. de ezek is csak pillanatnyi állapotot tükröznek, ha nem rendelkezel kellő ismeretekkel nem tudod életben tartani, viszont ha már ismeretekkel rendelkezel, képes vagy magad is létrehozni egy ilyen látványvilággal rendelkező üvegedényt :)

2010. július 22., csütörtök

kedvenc tizes

mivel érdemi gondolataim még kozmetikázásra szorulnak, így úgy véltem megosztom veletek 10 kedvenc édesvizi halamat.

Epalzeorhynchos bicolor

sokan Labeo bicolornak ismerik de a vörös és fekete - számomra roppant unalmas regény - szerzője ihlette Stendhal-hal néven is sokan ismerik. valamikor 90-ben már voltak teknőseink, egy üveges ismerős csinált egy remek terráriumot Dezsőnek és párjának. öreganyámnak voltak halai, de ócska villás farkú guppík úszkáltak benne. Zolibánál viszont kitágult az addig beszűkült halas világ. rengeteg akvárium. egyikben hatalmas koromfekete fátyolos vitorlások, egy másikban hatalmas kék, zöld,sárga piros foltos Fundulopanchax (Aphyosemion) gardneri-k úszkáltak és egy alsó akváriumban jó 10cm-es bicolor. akkor szerettem bele igazán. azóta tudom mocsok egy természete van, de a szívemben mindig ott a helye :) és nem titkolt célom, h szeretném egyszer hormonkezelések nélkül is szaporítani.


Betta macrostoma

betták iránti rajongásom közepette a neten bóklászva rengeteg bettával szembesültem. megtudtam azt, h csak elenyésző részük épít habfészket. a többség próbálja szájában kikeltetni a jövő nemzedékét. közülük is a leginkább egy "nagypofájú" narancsos árnyalatban pompázó hal fogott meg. szerencsére már Magyarországon is úszkál pár példány belőle :) Ugrósáska remek kis írását ajánlom akit jobban is érdekel ez a fantasztikus hal.

Hara jerdoni

mindig is vonzottak az olyan halak amiket ritkán lehet csak beszerezni. első körben a trióker nagykerben szúrt szemet, ( szerencsére nem kezet :D) ezen halacska. jópofa kis zömök teste és kicsiny termete miatt remek és izgalmas lakója lehet egy kisebb méretű akváriumnak. szereti magát beásni a talajba, ezért az üzletben nem mindig találom meg őket :) igazi kis tankok :)

Nannostomus beckfordi

Nannostomus, az egyik kedvenc lazaccsaládom :) beckfordi volt az első nannostomusom, az első tenyészsikerek is hozzá kapcsolódnak :) szerencsére olykor előfordul hazai boltok kínálatában. múltkori bécsi kirándulásom alatt viszont minden egyes boltban megtaláltam, potom 2,6 euróra taksált árral :) nem tudok sok mindent hozzáfűzni, talán érdemes elolvasni a róla írt kis szösszenetem és a nemről írt általános kitekintésem.

Anostomus anostomus

kecses formája torpedóra emlékeztet. így is viselkedik mikor ezt a 18-20cm-re megnövő halat megijesztik az akváriumban. hasonlít a nannostomusokra talán ezért is kedves számomra. mindenevő de imádja a növényeket. ezért semmiképp sem javaslom nagy búja növényzettel megáldott akváriumba :) tenyésztése igazi kihívás. ha valakinek sikerül dobhatna majd egy mélt :D
nemrég a vadonban láttam belőle pár példányt, no meg bécsben a Zierfischnél volt pár, igaz nem A. anostomus henem A. ternetzi úszkált az afrikasügerek közt :)

Copella arnoldi

sajnos magyar kereskedésekben fény évente fordul elő ez a remek és érdekes halacska. lazac, de ikráit nem szabadon szórja szét hanem a víz fölé magasodó levelek aljára ragasztja ikráit. ilyenkor a hím és a nőstény egyszerre ugrik fel s hassal pár pillanatra feltapad a levélre. különös ivadékgondozását sok sügérféle is megirigyelhetné mert a hím visszajárva folyton vizet fröcsköl az ikrákra nehogy kiszáradjanak. sajnos nem élénk kék piros sárga színekben pompázik, így átlagakváriumokban igen csekély mértékben elterjedő élőlény. viszont aki egy kis élményre, alternatív szaporodású lazacra vágyik jó szívvel ajánlom :)



Nothobranchius rachovii

az ikrázó fogaspontyok a kedvenceim, elbűvöl a halak igazi élni akarása, sok esetben ha két pár órás ivadékhalat együtt nevelünk szinte biztos, hogy egy párunk lesz, még a pucér üveglapra is próbálják belenyomni a nőstényt, hogy oda ikrázzon. sajnos hozzájuk még nem volt szerencsém de más Nothobranchius fajjal már sikerült összefutnom, és élvezettel vizslattam a szikkadt tőzegben hónapokig fejlődő ikrákat.

így képről már neked is ismerős ugye? :)

Parosphromenus nagyi

nem egy színes labirinthal viszont annál nagyobb kihívás a tartása és sikeres tenyésztése. ikráit nem mindig a felszínre, sokszor apró barlangokba a víz alatt építi meg búvóhelyét. kis termete miatt remek lakója lehetne egy kisméretű vízi dzsungelnek.



Scleromystax barbatus

gondolom a harcsák iránt rajongóknak nem kell bemutatnom ezt a hideg vízi óriást. aki valaha is kapcsolatba került a corydorasokkal elbűvölte eme hal kecses nyúlánk teste és tekintélyt parancsoló feje. engem rendkívül lenyűgözött. nem is találok szavakat rá :)



Sturisoma aureum

nincs még egy oly kecses algaevő ami ennyire le tudna nyűgözni. Loricariak is szépek meg minden de benne van valami fenséges, ami kiemeli minden algaevő közül. ez állatvilágból kilépve igazi arisztokrataként tudnám elképzelni aki többet ésszel mint erővel köröz a birodalma felett és örömmel birtokolja azt. ikráit függőlegesen az üvegfalra vagy egy csőbe helyezi. ivadékai pedig megpróbálnak ellenállni az akvarista felnevelésének, többnyire sikerrel. így egy saját Sturisoma csapat többet ér a világ minden kincsénél :)




a halak nem sorrendbe vannak rendezve, nem tudnék abszolút kedvencet választani. a képeket a Google segítségével loptam. remélem nem veszik a fejem érte :)

2010. július 21., szerda

bécsi kirándulás

jó pár napja én is elugrottam az egykor volt monarchia fővárosába, kicsit megvizslatni akvarisztikai szemmel. voltunk nagy boltban, kis boltban, közepes boltban :)

persze, az árak nem a földön járnak, mármint nem magyar földön. 2,6euró egy fekete molly, míg nálunk 2-300ft. de ezzel gondolom mindenki tisztában van. így ugorhatnánk is. választék. a legkisebb üzletben is akad pár különleges hal. az üzletekben nem az volt, h 100 fajunk legyen és mindegyikből 6-8db, hanem inkább kevesebb, egészséges hal, de azokból 20-30, amiből lehet válogatni. ami a halakat illeti lehet nem nagyon szerepeltek a kínálatokban azok a halak amik nálunk slágernek számítanak, ugyanakkor hatalmas méretükkel alkalmatlanok egy hétköznapi akvárium társhalaként. gondolok itt cápamárnára, cápaharcsára s egyéb ormótlanul nagyra növő halra. valami különlegesebb garnélát, csigát s mohafajokat mindenhol fel lehetett fedezni. persze, nyár van, gondolom ilyenkor a sógorék is nyaralnak, kevésbé megy a halas biznisz. mégis lehet látni olyan halakat amire mi itt csak a nyálunkat csorgatjuk, és nem konkrétan az L46-ra gondoltam.

tengeris üzletben is jártunk, egyik helyen szinte csak tenyésztett halak voltak. kevesebb fajjal, de mennyiség volt bohóchalakból, pseudochromisokból s pár nyalánkságból. örülnék neki ha ez lenne az uralkodó trend, tenyésztett halakat forgalmazni s tartani.

sok helyen láttam, hogy a szűrés mattenfilterrel volt megoldva. Magyarországon kevés helyen találkoztam vele mind kereskedésben, mint magánakváriumnál. pedig szerintem rendkívül hatékony és a karbantartása sem jelent pluszt az akvaristának.

az egyik üzlet külön kedves volt számomra. csak a hangulat végett. no és a finom kis terrárium amiben zöld D. auratusokat láttam ugrálni :) volt pár aksi berendezve. a stílusának behatárolása sajnos meghaladja képességeimet. igawukinuvina meg hiraditsima meg mittudomén milyen stílusok vannak, nekem egyszerűen Amano aksi :) készségesen segített mindenben, és a helyiség hangulatát tetőzi, h dohányozni is lehetett :) így lehet igazán kellemesen eszmét cserélni ( bár én mindenhol és maga a cigizés ellen vagyok, de ilyen helyzetben elnézem :) ). és mindezek fejében külön vendégeknek fenntartott toalett is üzemelt, igaz kezet mosni csak a növényes akváriumban sikerült sunyiban :D

volt egy vegyes üzlet ami egy alagsorban lévő lakásból lett kialakítva, talán itt láttam a legtöbb gányolást, de egy szép P. motoro ráját is :)

tudom kicsit összecsapott, kicsit kurta, de az enyém :)
közléskényszer van rajtam :D

2010. július 19., hétfő

Napi helyzet - Álommeló

akvarista csevegések közepette ha megemlítem, hogy egy halas boltban dolgozom mindenki felkapja a fejét. mindenki elkezd ajnározni milyen jó helyen dolgozom, de jó miegymás, nekem ez az álommeló. nos, hát nekem nem.

többen úgy vélik remek lehet egész nap halakkal foglalkozni, egész nap nézni őket. ez így is lenne ha pusztán mint megtűrt nézelődőből avanzsált barátja lennék a díszállat kereskedésnek. de én ott dolgozó vagyok. nekem kell megküzdenem az akváriumok tisztán tartásával és egy nagyobb üzletben ,ahol akár 20-30-40 akvárium is helyet foglal, nem olyan egyszerű az élet :) arról nem is beszélve, hogy a halak számtalan helyről érkeznek, roppant nagy galibát okozhat akár csak egy jófejségből visszavett csökött guppy is.

mindenki csak a pozitív oldalát látja, h halakkal kell foglalkozni, pedig talán a halak kapják a legkevesebb figyelmet. hisz ott vannak a vevők, miattuk él az üzlet, velük kell törődni. a dolognak ezen része talán a legnehezebb. sokan elképzelés nélkül térnek be és elvárják, h rájuk erőltesd a vágyaidat. te milyen halakat ajánlanál? te milyen halakat raknál az akváriumodba? te összetennéd ezeket? te...? te...? te...?

van egy réteg akinek elmondod a véleményed, ajánlásod, ekkor rukkol elő az ő ötletével s mint makacs öszvér ragaszkodik hozzá, mert a szomszéd is így csinálja. akkor miért kéri ki az én véleményem, tanácsom? ha már megvan egy elképzelése ami mellől nem hajlandó tágítani? és jobban halgat Pistikére, a 12 éves szomszéd kisfiúra mint rám, aki már Pistike születése előtt is bettákat neveltem üres joghurtos poharakban.

a leggyakoribb ilyen eset a gömbakvárium és az aranyhal esete. sokan meg vannak döbbenve mikor mondom az aranyhal nem azért cuppog a víz tetején, mert éhes és enni kér, hanem mert fuldoklik abban a kis gömb cukorkatárolóban. az emberek illetve a hozzáállásuk miatt még évekkel ezelőtt úgy döntöttem soha többet nem akarok ilyen munkát végezni. erre tessék, újra itt vagyok :)

szerencsére sok pozitív visszacsatolás is érkezik, emberek akik visszajárnak, újabb és újabb tanácsokat kérnek, örömmel újságolják, hogy a halak remekül megvannak egymással és esetenként szépen szaporodnak is. az ilyen kis pozitív töltések azok amik életben tartanak, na meg a fizetés :D

figyelembe kell venni azt is, hogy ez is egy munkahely mint bármi más. itt is vannak munkatársak, főnökök a velük kialakult kapcsolat ugyanúgy lehet botrányos ami rányomja bélyegét a munkavégzésre a hangulat által. sőt, nem is biztos, h a kollégáid hozzáértő emberek ami csak újabb konfliktusokat szül.

tehát badarság azt hinni, csak azért mert az ember egy állatkereskedésben dolgozik, neki minden csupa jó és szép és ez az igazi álommeló.

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...