2009. január 23., péntek

Biznisz/Üvegkád - Díszhalimport

jó dolog hisz segítségével olyan díszhalakhoz juthatunk hozzá, amiket még filmen sem láttunk. mostanság megvizsgáltam pár nagyker árlistáját találtam rajta érdekesnek mondható halat. de mind távol-keleti harcsaféle, angolna vagy egyéb csoda. de ha utána érdeklődünk kiderül, hogy a többi hal is döntő százalékban külföldről, azaz a távol-keletről származik. és persze azt is minden nagykeres tudja, h ezen halak többsége csak ideig-óráig marad életben. optimális esetben már a kuncsaft akváriumában éri a halál ezeket a csodaszép import halakat. ez kinek jó? negykeresnek, mert olcsón vesz, kicsit drágábban tovább ad. haszon van. kereskedő, halat elviszik, ő profitál belőle, a hal nem lesz az ő vesztesége. és a haltartó? esetek nagy részében őt mindenki leszarja. két lábon járó pénzeszsáknak tekintik.

és mégis hogy járhatna jól a haltartó is? aki netán nem csömörlik meg a kudarcban és később lelkes akvaristává válik?

hazai halat vesz. ugyan ez a nagykereskedőknek nem érdeke, hisz tudja, hazai hal előállítása sokszorosa az importénak. így neki kevesebb haszna lesz, vagy kénytelen magasabb áron tovább adni, ennek következtében a bolti ára is magasabb lesz. és ez jó! miért is? hiába veszek 300-ért egy szép guppy hímet ha nekem otthon 2 hét múlva beadja a kulcsot. vehetek másikat, újabb egy hónap majd még egyet és így további. viszont ha hazai tenyésztésű guppyt veszek, teszem azt 600-ért ami hazai vízben nevelkedett, hazánkban kapható eleséget fogyasztott, hazai körülmények között nőtt fel, csak tartási hibákból eredő okok miatt fog nekem elpusztulni. és nem csak egy hónapig fog díszelegni az akváriumomban.
persze mindezekhez olyan kereskedő is kell aki képes megértetni a végfelhasználókkal miért is érdemes hazai halat venni, és érte több pénzt kiadni.
persze óvatosan kell kezelni magát a kereskedőt is mert nem egyszer tapasztalhattuk, h a távol-keleti importot az előbb felvázolt okokra hivatkozva eladja hazai tenyésztetnek. ami persze a hazai tenyésztők leégetéséhez vezet.

valójában nem is tudom kikkel kéne kezdeni a meggyőzést a hazai haltenyésztés fontosságáról. a kereskedőkkel? vagy a haltartókkal? vagy a nagykerekkel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...