2009. július 11., szombat

Akvarizálni kezdek – de hogyan?

Az akvarisztika egy csodálatos hobbi. Az ember által elkészített akvárium nem csak a lakás csodálatos dísze lehet, hanem egy fajta iskola is mely felelősségtudatra nevel. Ennek apropóján ezen hobbi nem csak a felnőtteké, hanem a fiatalok, gyerekeké is.

Az akvarizálás sőt a haltartás sokak téves eszméjével ellentétben nem ott kezdődik, h beszerzünk egy akváriumot és beleteszünk pár színes halat. Sajnos ez egy olyan hobbi ahol kénytelenek vagyunk elsajátítani az alapszabályokat, alapismereteket. E-nélkül nem tudjuk élvezni az időtöltés ilyen formáját.

Első lépésként egy akvarisztikai könyv beszerzése a halakat tartani kívánó személy feladata. Az általam ajánlott könyv a Horn / Zsilinszky – Akvarisztika c. könyv. Igaz, első kiadása 30 éve jelent meg, azóta a tartalom nem sokat változott, viszont a halak igényei, a tartási mechanizmusok nem változtak. És kellő részletességgel tárgyalja az alapokat, ami egy kezdő akvaristának elengedhetetlen. Hisz instabil, innen-onnan összeszedett információkra épülő tudás sok helyen hézagos lehet, aminek következtébe a bennük felépített akvarisztika kártyavárhoz hasonlóan pillanatok alatt összedőlhet. És az általunk nyugtatóként végzett elfoglaltság csak álmatlan éjszakákat, feleslegen elköltött tízezreket eredményez.

Ha az ember fia mégis a színes képekkel teletűzdelt irodalom híve, annak a Pasaréti - Pethő –Illyés Akvarisztika c. könyvet ajánlom. A benne taglalt technikai eszközök már megfelelnek a modern kor elvárásainak. A halakról szóló rész sokkal szűkszavúbb mint a „Biblia” , de szerepelnek benne olyan halak amik az utóbbi évek díszhal divatjának megfelelnek.

Második lépésnek a legjobb, ha egy tapasztalt akvarista segítségét tudjuk igénybe venni. A tapasztalt akvarista ismeretsége azonban semmiképp sem pótolhatja a megfelelő szakirodalmat. Így jó ha könyveink mindig a polcon, vagy az akvárium mellett foglalnak helyet. Ezen akvarista legtöbbször valamely szomszéd vagy barát de szerencséseknek ez a helyi kereskedő is lehet, aki kellő alázattal van a hobbi iránt és képes rá szabadidős tevékenységként tekinteni, és nem csak pénzforrásként.

A mai modern technikát kihasználva segítséget kaphatunk az áldásos internetről is. Azonban ennek nagy veszélyei vannak, amit a nyomtatott szakirodalom kiküszöbölhet. A net a valódi sajtószabadság színtere, ennek nyomán rengeteg olyan dolog is kikerül, ami a szerző saját, szubjektív meggyőződése, ami azonban sok esetben semmiképp sem helytálló. Ezért tudni kell mik azok a tartalmak, amiket elfogadhatunk a neten található információk közül. Ezért aztán az internet sem tekinthető szentírásnak, hanem mint kiegészítés szolgálhat a megbecsült és mások által lektorált - azaz hiteles - szakkönyvünknek.

Az internetes információinkat szerezhetjük magánemberek oldalairól, egy-egy csoportosulás által létrehozott oldalról, egy többszereplős tapasztalatcserére épülő akvarisztika fórumról vagy a manapság egyre divatosabb blogokról.

A fórum egyik nagy hátránya, hogy az információk egy bizonyos része rejtve marad a felhasználók elől, hisz az egyes topicok eszmefuttatásai hamar átcsapnak egy szomszédos, vagy teljesen más kategóriába tartozó témához. Így alapvetően alapismeretekkel kell rendelkeznünk, h átlássuk az érdeklődésünkhöz kapcsolódóan mely témákban kereshetünk kérdésünkre választ. Az egyes topicok olvasását mindig időrendbe tegyük, azaz a legrégebbi, kezdő bejegyzést olvassuk el elsőnek. Gyakran az első oldalon már választ kapunk a kérdésünkre, és a következő oldalon gyakorta csak balga emberek segélykiáltásait látjuk akik nem voltak képesek pár sorral lejjebb lévő hozzászólásokat elolvasni.

Ha még így sem sikerült választ találnunk kérdésünkre, mielőtt feltennénk az arra vonatkozó topicba, használjuk a keresőt. Elég sok fórummotor rendelkezik beépített és az esetek többségében működő keresővel.

Ha a kereső sem mutatott eredményt, csak akkor tegyünk fel kérdést a topicba, mert így nem csak nem szemeteljük tele az oldalt, hanem mások számára is gyorsabbá tehetjük az információ magtalálását. És legyünk türelemmel, mert sok olyan kérdésünk lehet amit csak az adott halcsoportra, témára specializálódott ember képes megválaszolni. És az emberek többsége van amikor dolgozik, más elfoglaltsága van, így nem képes másodpercek alatt válaszolni a feltett kérdésekre.

Harmadik lépésként, azaz a megszerzett alapvető tudás birtokába induljunk neki a kereskedésnek és szerezzük be az akvárium kellékeit, amit kellő alapismeretek tudatában magunk is összeválogathatunk a már megismert akváriumtípusoknak és díszhalaknak megfelelően. Ha az ember betartja a kötelező lépéseket, akkor számára az akvarisztika igazi kikapcsolódás lesz, és nem púp a háton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...