2008. június 17., kedd

Üvegkád - Élő eleség díszhalainknak

Élő eleségek

Díszhalaink táplálása nagyon fontos mert ugye mindenki szép, egészséges halakat szeretne tartani kis víz alatti közösségében. A beteg hal látványa meg az igazat megvallva nem valami esztétikus… elsődleges dolog amivel elérhetjük a jól fejlett halak címet a megfelelő táplálék, és zömében élő eleség. Manapság elég sok kereskedésben forgalmaznak élő eleséget, és sokaknak lehetőségük nyílik maguk begyűjteni vagy tenyészteni azokat.

Futólagosan nézzük meg melyek azok az eleségek amikre számíthatunk a mai díszhaltartásban.

Papucsállatka (Paramecium sp.) – igen apró vízi élőlényecske egyetlen sejttel, talán kicsit papucs formája is van :)

Leginkább apróra sikeredett ivadékok táplálására megfelelő. Nálam bettakezdemények és frissen kelt Nothobranchiusok kapták. Első pár napban lehet életmentő táplálék míg halaink el nem érik a frissen kelt sórákfogyasztói méretet.

Sórák (Artemi salina) – van hazai rokona is, a közönséges tócsarák (Branchipus stagnalis). Hatalmas vagy kicsit kisebb sós vizű tavakban él. Hozzánk gyakorta konzerv vagy hibernált állapotban érkezik. A konzervben kibontás után apró petéket találunk amit egy kis vízben jól megbugyborékoltatunk egy csipetnyi só kíséretében, és 16-24 óra elteltével úszkálnak is a piciny narancssárga vagy vörös színben pompázó eleségek. Ezeket feltétlen mossuk át mielőtt az ivadékok elé vetnénk őket.

Nagyobb méretben és fagyasztva termetesebb halaknak is adható, előszeretettel fogyasztják. Főleg tengeri akvaristák növesztik ezzel halaikat.

Vízibolha (Daphnia sp.) – természetes vizekben hol több hol kevesebb található belőlük. Van még pár apró rák mint a Cyclops, Rotatoria és a Diaptornus, egységesen planktonnak is nevezzük őket. Finom hálóval nyolcasokat írhatunk le a vízbe és ha szerencsénk van zsákmányt is találunk benne. Ajánlatos olyan helyen szedni ahol halmentes a környezet. Ezzel is csökkenthetjük a kórokozók bevitelét kis ökoszisztémánkba.

Fagyasztva és élő formában is kapható a kereskedések némelyikében. Régen hatalmas sláger volt a szárított változata, én is tonnaszám tömtem a halakba, bár tápértéke közel azonos az általam Floridában töltött órák számával sokan ma is ezzel kínozzák állataikat, de ezen csak vegetálnak.

Tubifex (Tubifex tubifex)– az egyik legeslegjobb elemózsia szeretett halaink számára. 10 tenyésztőből 9 ezt ajánlja. Rengeteg fehérje meg mindenféle csoda szorult ebbe a vékony 2-5cm-es jószágba, jól fejlődnek rajta halaink, bár elég trutyi a hely ahonnét gyűjtik így érdemes alaposan átöblíteni, és megvárni még béltartalma kiürül. Apróbb halaknak több egymás mellé szerkesztett borotvapengével szétkaszabolhatjuk őket és így átmosva fiatal halaink fenséges táplálékát kapjuk

Házi tenyésztése macerás, nem igazán gazdaságos, gyűjtéshez meg gyomor kell, meg bazi nagy szerencse, h olyan telepre bukkanj amiből használható mennyiséget nyerhetsz és még nem uralja a román tubimaffia.

Grindál (Enchytraeus buchholzi) – jó eleség halainknak, viszont kizárólag ez nem megfelelő táplálék neki, igen zsíros. Kis dobozba melynek tetején szellőzés is van némi tőzeget vagy száraz erdei mohát eszünk, rá a kis oltványunkat amit kereskedőtől vagy más akvaristától szereztünk be. Megetetjük őket apróra tört gabonapehellyel és ráhelyezünk egy kis üveglapot. Ezt az üveglapot időnként kivesszük, lemossuk róla egy pohárba a rámászott kis gerinctelen férgeket és a halainknak beadjuk. Kis etetés, vissza rá az üveg és mehet vissza a polczra. Növendék halaink tökéletes kiegészítő elesége. 0,5-1,5 vékony kis fehér férgecske.

Mikró (Turbatrix aceti) – lehetne akár egy háztartási gép is, azonban esetünkben apró kis táplálék. Kis tejfölös pohárba száraz kávézacc, rá egy csöppnyi aludt tej és az oltás, naponta még egy csöppet etetés gyanánt. Az egészet lefedni egy kis üveglappal, és a grindálhoz hasonlóan felmásznak a kis férgecskék és az említett módon lehet őket is feletetni, ivadékhalak kiegészítő tápláléka ez az 1-2mm-es kis szerzet.

Televényféreg (Enchytraeus albidus) – kicsit nagyobb mint a grindál, mondjuk kétszerese. Ugyanazok jellemzőek rá mint a grindálra, szaporítása is hasonszőrű dolog kivéve hogy hűvösebb környezetet igényel. Feletetésére is ugyanez vonatkozik.

Muslincza (Drosophila sp.) – remek kiegészítő táplálék közepes és nagyobb testű halaknak. Ajánlatos a röpképtelen változatát beszerezni, ezzel tekintettel vagyunk családtagjainkra is :)

Főleg terraristák alkalmazzák etetésre így érdemes ilyen szakboltokban utánajárni. Nálam kis 3dl-es dobozokba tenyésznek tetejükön szivaccsal elzárva. Sok halnál serkentőleg hat az ikratermelésre. Otthon is tenyészthetjük szép számmal, bár az egyszerűbb módszernél némi erjedt banánszag terjedhet a lakásban a családtagok nem kis örömére :)

Jah, majd elfelejtettem! Szinte a legfontosabb, a szúnyoglárva

Szúnyoglárva – vízpartokon gyakorta csípnek meg ezen fenevadak, jámborabb változata az árvaszúnyog, ennek lárvája szép rubinvörös, horgászok is használják mint csali, mint pedig etetőanyagba csodafegyverként. Imádják is a halak, begyűjtésére jó iszapos tóra, egy fém vödörre, 13,4 méter kötélre, egy asztalfiók aljára rászögezett szúnyoghálóra és egy strapabíró derékra van szükség. A vödörrel és kötéllel kibányászott jó kis iszapot rostálhatjuk át, ha szerencsénk van még szúnyoglárvát is találunk. Egyszerűbb kereskedésben megvásárolni, már ha van, kevesebben tartják mint a tubifexet. Fagyasztva és szárítva nagy sláger.

Kertünkben kis hordóba engedett vízben magunk is tenyészthetjük a fekete szúnyoglárvát, ezek a vízfelszínen csimpaszkodnak, csak kis szűrővel le kell őket mernünk. Planktonozás közben is beléjük akadhatunk, valamint fehér szúnyoglárvára is, ez halaink emésztésének igen hatékony doktora

Giliszta (Korfus connecticus :)) – főleg esőzések után vagy a trágya változatot horgászboltokban szerezhetjük be, nagyobb testű halak imádják mint ponty, compó, kárász de díszhalaink is etethetők vele, nincs is szebb látvány mikor 30cm-es márványsügerek marakodnak a marék tekergő gyűrűsférgeken :)

Hal – halat is adhatunk halainknak. Tartott halaink zöme megeszi a kisebbet, főleg a ragadozók. Számukra tenyészthetünk külön guppykat akár egy húsos ládában, vagy ikráztathatunk dániókat ezerszámra s a pár napos ivadékainkat öntjük be a növendék vitorlások akváriumába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...