2008. július 25., péntek

Hatalmas kékség - Nano-reef, egy cseppnyi tenger

Sok embert elbűvöl a tengerek csodálatos világa, azok a színek, azok a sokrétű élőlények. Egy snassz tengeri akváriumban több féle apró állat fordul elő mint az édesvízi akváriumokban, ezek többsége nem csak hogy érdekes forma és színvilággal hanem érdekes életmóddal is rendelkezik. Sokan ezért is készítenek tengeri akváriumot. Számos medencét láttam már ami több száz literben csodás korallokat és színpompás különleges halakat sorakoztatott fel, azonban engem jobban érdekeltek az apró, nem sok figyelmet kapó élőlények. Hátrányukat csak fokozza, h nagy akváriumban ezen apró teremtmények nehezen figyelhetőek meg. Itt jöhet képbe az úgynevezett nano-reef. Kisebb mérete miatt jobban megfigyelhetőek benne az apró élőlények szabad szemmel vagy nagyítóval.


Nálunk meglehetősen drágák ezen hobbyhoz kapcsolódó termékek ezért sokan költségkímélés miatt választják ezen kis akváriumokat. Le kell szögeznem, h kezdésnek semmiképp nem ajánlom a nano-t. kisebb mérete miatt nagyobb odafigyelést igényel, a kisebb hibák is végzetesek lehetnek az élővilág számára. Hamarabb felmelegszik vagy lehűl amit a trópusi élőlények nagyon nem tolerálnak. A sósűrűség is hirtelen változhat akár egy meleg napon elpárolgott 1 liter víz miatt is, ami ugyancsak élőlényeink tűréshatárát feszegeti. Napi legalább negyed órás felügyeletet igényel, már csak amiatt is, h megvizsgáljuk az élőlényeket.


Nagyon fontos a gyakori vízcsere. Vélemények megoszlanak, hogy mind ezt frissen kevert vízzel vagy egy nagyobb, beérett akvárium vízével kell elvégezni. Viszont a heti 10%-ot be kell tartani minden esetben. Kisebb víztömegben hamarabb felgyülemlenek a mérgező anyagok amik a bomlástermékekből keletkeznek, ezért van itt fokozott figyelem fordítva a vízcserére.


Méretben fél litertől 100-150L-ig tartoznak ide az akváriumok.

Technikai feltételek nem különböznek a nagyobb akváriumoktól, minimum 10x-es keringetés, megközelítőleg 1w/l világítás. Lehetőleg „kék” ill. „fehér” fénnyel vegyesen. Léteznek már kombinált kompakt fénycsövek is, a resun termékével találkoztam eddig, de biztos más gyártok repertoárjában is megtalálhatóak ezen kombinált fényforrások.


A fölöző használata megint csak konfrontálódást eredményez, vannak akik elengedhetetlennek tartják míg mások felesleges plusznak mivel a gyakori vízcserével úgy is eltávolítódnak a káros anyagok, valamint az éppen az apró élőlények megfigyelésére létrehozott akváriumban kiszűrheti az apró életformákat, köztük az élőlények petéit, lárváit is.


100L feletti akváriumoknál már gondolkozni lehet egy kisebb technikai tartályon is ahol elrejthető az eszközök nagy része úgy mint a fölöző, főtő, egyéb denitrátor.


Az akváriumban elhelyezhetünk garnélákat, csigákat különféle férgeket de kisebb testű halakat is mint törpe gébeket, kisebb korallsügereket, csikóhalakat.


Aki nem riad vissza a napi teendőktől, szereti a kihívásokat, figyelni az apró élőlényeket és némi akvarisztikai múlttal már rendelkezik annak bátran ajánlom ezen kis akváriumokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...