2008. július 10., csütörtök

Nyílméreg szekció - Dendrobates truncatus

Dendrobates truncatus ( Cope 1861)


A P. vittatushoz hasonlóan Cope írta le elsőként 1861-ben akkor még phyllobatesnek, majd 67-ben módosította éa a Dendrobatesekhez került. Testalkatra hasonlít a vittatushoz, nem is csoda, h elsőként a megtalált vittatust a truncatus egy alfajénak gondolták. Pedig előhelyük eltérő és kapcsolat sincs közte. Columbia északi részén a tengerpart menti 50-80km-es sávban él panama és Venezuela között. 100 és 1133m magasan is találtak példányokat, de főleg az 500-800m magas nedves erdőkben él.


Hátán a vittatushoz hasonló 2 csík fut végig az oldalán, azonban ez citromsárga a koromfekete testén. Végtagokon sárga csíkok találhatók. Hasukon sárgás vagy fehéres csíkok találhatóak. Minden egyes példány mintázata más és más. Bőrük látványa enyhe szemcsézettséget mutat.


Testméretük 25-30mm, a hímek valamivel kisebbek a nőstényeknél. Ivarérett korukban a nőstények teltebbek, ez 8-12 hónapos koruk körül következik be.


Terráriumban kerülni kell a többi Dendrobatessel való tartás mert az auratus illetve tinctorius fajokkal keveredhet. Az utódok terméketlenek lesznek. Kifejezetten talajlakó békának említík egyes források, nálam gyakorta tanyáznak az üvegfalon, magasabb tereptárgyakon. Sokszor közvetlen a tető alatt tartózkodnak. Sokkal aktívabbak mint a vittatusaim, mindig elől vannak és sokat mozognak. Kezdőknek mindenképp ezt a fajt javasolnám, mert sokat látható valamint mohón megeszik mindent. A vitaminozásról persze náluk sem szabad elfelejtkezni. Adhatók nekik muslincák, ugróvillások. Nálam mohó viselkedésük mohóbb táplálkozásra késztette a vittatusokat is, mivel ideiglenesen egy terráriumban élnek.


Élőhelyükön a hőmérséklet gyakorta ingadozik szélsőséges körülmények között, nem ritka a napi 10°C feletti ingás. Nappali hőmérséklet gyakran 30°C fölé is megy, míg az éjszakák 18-20°C-ig is lecsökkenhet. A relatív páratartalom 70-80% között van élőhelyén nappal.


Ha jól tartjuk állatainkat hamar ivaréretté válnak és szaporodni is kezdenek. A hímek hangja halk pírregés, amit gyakran csukott terrárium ajtajánál sem lehet hallani, csak látni lehet a hímen. Petéző helynek megfelel nekik a felfüggesztett vagy földön elhelyezett filmes doboz, lefordított fél kókuszdió vagy egyéb kis barlangos hely.


A peték száma 2-6 között van, de akár 14-16 petét is megszámolhatunk egy-egy jól megtermett és jól tartott nősténytől. A petékből 9 – 14 nap elteltével lesznek ebihalak a hőmérséklettől függően. A kis ebaihalakból 30-40 nap alatt önálló kis szárazföldi békák lesznek, feltéve ha külön neveljük az ebihalakat amik kannibálok. Könnyedén felnevelhetőek száraz díszhaltáppal vagy szárított szunyoglárvával. Persze a jobb minőségű táplálék gyorsabban fejlődött és egészségesebb ivadékokat eredményez. A frissen földre pottyant porontyok szívesen vetik bele magukat az apró muslincák és ugróvillások tömegébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...