2008. június 19., csütörtök

Nyílméreg szekció - Dendrobates auratus

Dendrobates auratus ( Girard 1855 )


Egyike a legkönnyebben tartható és leggyakrabban előforduló fajoknak. Közép-Amerikában honos. Dél-Nicaragua, Costa Rica, Panama és Nyugat-Kolumbia az elterjedési területe. A Hawaii szigetekre is betelepítették 1932-ben ahol aztán elszaporodott. Élőhelyén általában 800m-ig hatol fel de találtak már 1000m magasan is D. auratust. A nappali hőmérséklet 22-28°C változik élőhelyenként és éjjelente 4-5°C-al hűvösebb van de sosem csökken 18°C alá. A relatív páratartalom nappal 70% körül van míg este és reggel elérheti a 100%-ot is. A békák idejük nagyobb részét a talajon töltik ezért nem fontos a magasabb terrárium kialakítása. Kezdőknek nagyon ideális mivel elég nagy termetű így nem jelent gondot a megfelelő méretű eleségállat biztosítása. Méretük átlagosan 35- és 40mm között változik változatonként. Legkisebb a Kelet - Panamai részen található változat a maga 28-30mm-es nagyságával míg a legnagyobb a szintén ezen a részen élő változat a 60mm-es nagyságával. Terráriumi körülmények között akár 14-17 évig is elélnek. Színezetben nagymértékű eltérés van élőhelyenként. Körülbelül 20 színváltozatot írtak eddig le. Mintázatban mindegyik eltér, nincs két azonos kinézetű egyed.


Nálunk leginkább a Zöld és a kék D. auratust lehet kereskedésekben beszerezni. A D. auratus a Dendrobates tinctorius csoportba tartozik így vannak olyan békák amikkel keresztezhető is de utódaik terméketlenek lesznek. Ajánlatos elkerülni ,hogy több színváltozatot együtt tartsunk ezzel elkerülve a keveredést ami a tiszta vérvonal megőrzéséhez fontos.


Egy 3-5 fős csapatnak megfelel egy 40*40*40-es terrárium kicsi tavacskával és csobogóval. Búvóhelynek tökéletes a félbevágott kókuszdió ami alá szívesen petéznek is a békák. Ha esetleg kivált egy párunk azt a párt külön is tarthatjuk és nagy örömünkre folyamatosan szaporodni is fognak.12-15 hónapos korukban lesznek ivarérettek. átlagosan 6-12 petét raknak általában 2 hetenként. amik 8-18 nap alatt fejlődnek kis ebihalakká a hőmérséklettől függően, és további 30-50 nap míg a kis önálló életre alkalmas békák kimásznak a tavacskából. Az ebihalak kannibálok így célszerű őket külön nevelni. Az ebihalak jó minőségű díszhaleledellel felnevelhetők A kis békák pedig. már elég nagyok, hogy elfogadják a napostücsköt illetve a muslincát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...