2008. június 18., szerda

Nyílméreg szekció - Allobates femoralis

Allobates femoralis ( Boulenger, 1883/1884 )

Sokáig ez a fajt az Epipedobates nemzetségbe tartozott majd innen sorolták át a közelmúltban az Allobatesekhez, aminek 2006-ig az egyetlen képviselője volt.
Az Amazonas mentén és Dél-Amerika északi r
észén szinte mindenhol előfordul. Kolumbiában, Peruban, Guyanában,Brazíliában, Equadorban, Surinámban és Francia Guyanában. Elterjedésének legnyugatibb része az Andok 600m magas területei. Élőhelyén a nappali hőmérséklet 25-28°C között, éjjeli pedig 18-23°C között van így terráriumban is próbáljuk meg ezt a hőmérsékletet megtartani. 70-80%-os relatív páratartalmat igényelnek. mérete 28-35mm között van egy kifejlett egyednek. A nőstény valamivel kisebb a hímnél. Etetése nem jelent gondot, szívesen elfogyasztja a muslincát, tücsköt, viaszmoly lárváját. Egy kis csapat számára megfelel egy 40*40*40-es méretű terrárium. A fiúk 9-10 hónapos korukban szólalnak meg.10-12 hónaposan lesznek ivarérettek az állatok. Jó tartás mellett békácskáink 8-35 kis petével is megajándékozhatnak minket amit vagy az egyik levélre vagy valamelyik búvóhelyre raknak. Ezt a mozzanatot 2 hetente megismétlik a szaporodási időszak alatt. A petékből 15-20 nap alatt kelnek ki a kis ebihalak amik aztán újabb 40-50 nap alatt alakulnak át apró békácskává. Apró eleséggel ugróvillással, levéltetűvel, kisebb muslincával etethetőek a kicsik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...