2008. június 26., csütörtök

Nyílméreg szekció - Phyllobates vittatus

Phyllobates vittatus (Cope, E.D., 1893)


A faj élőhelye Costa Rica déli, csendes óceáni partvidékére korlátozódik. Itt is a Dulce-öböl és Golfito környékére. Itt a hőmérséklet az év egész szakába 26-28°C fok, éjszakánként 2-4°C-os csökkenéssel. Az évi hő ingás mindössze 1-2°C fok. A csapadék bőséges, a legintenzívebb hónap az Október, ekkor itt annyi csapadék esik mint a Dunántúlon egész évben. A terület relatív páratartalma mindig 80% felett van, átlagosan 85-95%.


A tengerszínt felett fekvő 30-70m-es területeket lakják ezen békák ahol gyakorta megtalálhatók a vízfolyások, tavak partján.


Sötétbarnás, feketés testüket két sárga csík tarkítja. Ezek színe a citromsárgától az erős narancsig változhatnak. Egyes példányoknál egy középső, kevésbé összefüggő csík is megfigyelhető. Lábaikat és testük jelentős részét, szürkészöld foltok jellemzik.


Testméretük 3cm körüli maximum jellemzi. Általában a nőstény nagyobb és teltebb. Az én békáim között a legnagyobb a domináns hím, szépen is énekel :)


Ajánlható kezdőknek is, könnyű tarthatósága és az ára miatt, nézve, hogy ez a legolcsóbb békafaj jelenleg hazánkban.


Erősen területvédő magatartásról számolnak be egyes források. Nálam nem figyeltem meg, hogy atrocitás lett volna a hímek között. De mindenképpen nagy alapterületű, min 50*50cm-es terráriumot javaslok egy kisebb csapatnak. Próbálkozhatunk párban tartással is, illetve trióval ahol egy hímhez két nőstényt párosítunk.


10-12 hónaposan válnak ivaréretté. A hímek már korábban is nekikezdenek énekelni. Kezdetben kicsit hamiskásan de pár hét gyakorlás után már szépen dalolásznak a nőstényeknek. Egyik kedvenc borozom feletti lakásban él egy kanári, szinte teljesen megegyezik a hangjuk, bár lehet, csak az én bot fülem nem veszi észre a különbséget. A nőstények később érnek mint a hímek. Jó tartási körülmények közt sokáig élnek, vannak beszámolók 25 évet is megért P. vittatusokról.


Terráriumban nálam szívesebben tartózkodnak a talajon vagy valamely tereptárgyon ülnek. Általában a legmagasabb helyen helyezkedik el a domináns hím. Nappali életmódot folytató békák, bár sokszor teljes sötétségben, lámpaoltás után 1 órával is hallom a hímek hangját.


Búvóhelynek félbevágott kókuszdiók vannak bent amiknek az oldalára csípőfogóval szerkesztettem nyílást. Alájuk a fél literes tejföl áttetsző műanyag kupakját tettem. Ezzel könnyen elvehetőek, cserélhetőek lesznek ha a békák erre petéznének. Műanyag filmes dobozok is vannak a terráriumba, ezek közül kizárólag a feketét látogatják, a fehérben még egyszer sem figyeltem meg békát. Míg a feketében volt, hogy ketten is ücsörögtek.


De ha nem találnak megfelelő petéző helyet bárhol a terráriumba lerakhatja azokat a nőstény, pusztán a talajra vagy egy nagyobb levélre. Nem fordul elő a békáknál, hogy nem megfelelő hely esetén nem rakja le a petéit. Egy jó nőstény 10-25 közötti petét rak amit a hím őriz a későbbiekben. Akár hetente, 10 naponta megismétlik a peterakást, de a hím akár egy másik nősténnyel is párosodhat rövid időn belül. A petékből kb 18 nap alatt fejlődnek ki az ebihalak amik az apjuk hátára felmászva jutnak el a közeli vízforrásig. Az ebihalak nem kannibálok, így közös nevelésük megoldható. Jó táplálás mellett 2 hónap alatt alakulnak át kis békákká. A frissen átalakult békák apró muslincával és ugróvillással etethetőek. Nagyon fontos, hogy már kezdetek kezdetén is vitaminozzuk eleségüket. Ellenben pálcikalábú gnóm békáink lesznek. Az ilyen egyedeket miatt állományunkat szelektálni kell, és csak az arra érdemeseket hagyhatjuk bent a csapatban. Időnként, 2-3 évente érdemes vérfrissítést végezni állatainknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...