2008. június 24., kedd

Nyílméreg szekció - Szaporodó békák

Legtöbb állattartó nem várja, de néha bekövetkezik, hogy állataink a megfelelő körülmények hatására szaporodni kezdenek. Ez büszkeséggel töltheti el a gondozót hisz jól tartja az állatait.

Ha nyílméregbékáinak is megfelelő körülmények közt tartjuk, rendszeresen, jó minőségű táplálékkal látjuk el, és békáink érettek is hamarosan ebihaláldás elé nézhetünk. Feltéve ha vásárolt kis csapatunk nem mind hím vagy nőstény egyedből áll :) békákat két és fél csoportba sorolhatjuk. Vannak békák amik magukra hagyják az ebihalakat, míg vannak csodálatos ivadékgondozással élő békák, amik etetik az ebihalakat. És vannak mint a Ranitomeya imitator amik etetik ugyan az ebihalakat, de az ivadékok más táplálékon is felnőnek.

Petézésük történhet kisebb barlangba vagy egyszerűen csak valamelyik levélre. Sok béka szívesen petézik kis filmes dobozba, lefordított kókuszdió alá, vagy egyéb mesterségesen kialakított barlangba. Nálam a kókuszdió alatt a fél literes tejföl áttetsző műanyag teteje található. Ezt cserélve elvehetővé válik a rá rakott pete. Ha csapatban tartjuk békáinkat előfordulhat, hogy a konkurens hímek felfalják a petéket. Ez fajonként változhat is. Mint ahogy a rakott peték száma is. Az említett R. imitator csekély számú 1-3 petét rak, az Oophaga pumilio 5-10, a Phyllobates vittatus 10-25 míg az Epipedobates tricolor akár 30-nál is több petét rakhat. Az ebihallá alakulást általában a hím őrzi. Majd kikelésük után - mely ismét faj valamint hőmérséklet függő – a hátára „mászatja” az ebihalakat és elviszi őket egy közeli „tócsába” ami akár egy bromélia kelyhében összegyűlt víz, vagy a terráriumban berendezett vizes edény is lehet. Ha sok kis poronty felnevelése a célunk ajánlatos elvenni a petéket és mesterséges körülmények közt felnevelnünk. Jobban figyelemmel kisérhetjük fejlődésüket, beavatkozhatunk ha probléma merül fel. Ilyen lehet a penészesedés, fertőzés, vagy megtermékenyítetlen petéből eredhet.

Mikor kikelnek az ebihalak akkor jön képbe a két féle nevelési magatartás. Az úgynevezett tojás etetők (egg feeder) egyesével, kis bromélia kehelybe, vagy mesterséges környezetben függőleges helyzetbe állított filmes dobozokba helyezik el az ebihalakat és ide visszajárnak. A nőstény rendszeres időközönként egy-egy terméketlen petét rak a fickándozó ebihal mellé, amely táplálékául szolgál. Ezen fajok képviselői az Oophaga-k. sokáig gondot okozott ezen békák felnevelése, mert szaporodásukról nem sokat tudtak, és csak a véletlennek és a terraristáknak köszönhetően jöttek rá erre az érdekes nevelési módszerre. Ezen fajoknál érdemesebb bent hagyni a petéket és hagyni, neveljék ők a kis békákat.

A békák másik csoportja táplálékban gazdag helyeken helyezi el útódait egyesével vagy csoportosan. Egyes fajok ivadékai zömében állati táplálékot fogyasztanak, így vízbe hullott rovarokat, lárváikat és egymást is. Ezen megfontolásból, ha sok kis békát szeretnénk, érdemes egyesével nevelnünk őket. Azon fajok melyeknek ebihalai együtt is nevelhetők javarészt növényi táplálékot fogyasztanak.

Fejlődésük végső szakaszában, mikor mindkét mellső lábuk kinőtt, nem táplálkoznak már. Ekkor a farok felszívódik és a benne lévő tápanyagot használja fel, , ilyenkor összeengedhetjük az ivadékokat is. Ekkor kell gondoskodnunk nekik akva-terráriumról is, hisz átalakulnak a teljes vízi életről a szárazföldire. Biztosítanunk kell nekik szárazulatot ahova a kifejlődött kis békák kivándorolhatnak, ellenkező esetben képesek még vízbe is fulladni.

A frissen átalakult békák apró méretű eleséget keresnek maguknak, erről a terraristának kell gondoskodnia

Néha kellemes meglepetésként a terráriumban is felbukkanhat egy-egy kis béka valamely elrejtett petézésből

1 megjegyzés:

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...