2008. június 24., kedd

Üvegkád - Kis kedvencem

Nannostomus beckfordi (Günther, 1872)


Rengeteg színes csodás viselkedésű hal van az akvarisztikában. Számomra a legkedvesebb halak a törpeszájú halak. Ritkán lehet velük kereskedésekben találkozni, akkor is az eques és a beckfordi fajjal. Ez utóbbit szeretném bemutatni.

Dél-Amerika északi részén, Guyana, Francia Guyana és Suriname . De találtak példányokat Brazília északi részén Santarém és 1975-ben az Amazonas torkolatnál Viagia térségénél is. Élőhelyén az úgynevezett fekete víz uralkodik, szinte átláthatatlan sötét színű, erősen savas kémhatású víz 3,9-4,1-es pH-val. Keménysége nem is mérhető. Akváriumi körülmények közt megfelelő számára a csapvíz. Bár érdemes égertobozzal, platánkéreggel vagy tőzeggel színezni vizüket, jobban kiemeli színeiket és élénkebbek lesznek. Mindenképpen csapatban tartsuk őket.

Majd 5cm-es méretével a nagy termetű törpeszájú halakhoz tartozik. Érdekességük, hogy úszóikat folyamatosan rezegtetve állnak a vízben a növények közt. Éjjelre pizsomát húznak, 3-4 sötétebb keresztsáv jelenik meg a testükön. Nőstények teltebbek lesznek valamint a hím hasa bevörösödik. Érdekes harcot folytatnak a hímek. Fejjel lefelé szinte a rivális hímhez simulva rezegtetik úszóikat. Néha farkukkal meg is ütik a másikat. Ez ártalmatlan erőfitogtatás, nem okoznak egymásnak sérülést.

Igyekezzünk apró és lehetőleg élő táplálékkal ellátni őket. Nálam minden gond nélkül fogyasztották a tubifexet és a cyclopsot, utóbbit fagyasztott formában is. Gond nélkül megeszik a műeleséget is.

Ha kellően érett halaink vannak megpróbálkozhatunk ikráztatásukkal is. Ajánlatos a nemeket külön választani, ezáltal nagyobb siker érhető el.

Nálam egy 4L-es akvárium aljára került zöld ikrarács és egy kis csomag jávai moha. A víz pH értéke 5, a keménysége 4-5 körüli érték volt. A vizet égertobozzal színeztem. Az este kihelyezett pár általában már másnap ikrázott. Ha több napig nem ikráznak, vissza kell őket tenni és újabb párral próbálkozni, vagy más kombinációban. Erősen ikrafalók, lehet ez is közrejátszott, hogy az ikrák száma alig 40-60 darab volt. Az ikrák 26-27°C-on 48 óra alatt keltek ki a világosbarna ikrákból. Elúszásukig 4 nap telt el, ilyenkor kaptak elsőnek papucsállatka eleséget. A kicsik elég kelletlenül ettek, és lassan fejlődtek. A papucsállatkát a 7-8. napig adtam, ekkora már képesek voltak megenni a frissen kelt sórákot. Ezután összedarabolt majd egész tubifexet kaptak eleségül. Egy ikrázásból maximum 20 kishal volt a csúcs amit fel tudtam nevelni.

Később szeretnék újra törpeszájú halakat tartani, és biztos, hogy a beckfordi köztük lesz :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...