2008. június 14., szombat

Nyílméreg szekció - Nyílméregbékák a terráriumban

Békákról:

A nyílméregbékák Közép és Dél - Amerika esőerdeiben élnek. Nicaraguától egészen Venezueláig. Valamint megtalálhatóak Hawaii szigeteken is ahova az ember telepítette be őket. Nevüket onnan kapták ,hogy az indiánok a békák mérgével bekent nyilakkal vadásztak. A nyílra kent méreg akár egy évig is megőrzi mérgező hatását azonban hőre elbomlik így a vele megölt és megsütött vagy főzött állatokban már ártalmatlan a méreg. Az esőerdőkben lágy trillázással hívják fel hímek a nőstények figyelmét, mely inkább madárcsicsergésre hasonlít minthogy békák kuruttyolásához. Ezekben az esőerdőkben a tengerszínt feletti magasságtól függően 20-28°C fok az átlagos hőmérséklet. Estére a hőmérséklet akár 4-8°C-ot is hűlhet. A páratartalom mindig magas ami a napi esőzésnek köszönhető. Átlagosan 70- 100°között változik. A békák legtöbbször patakpartokon vagy a fákon broméliák, orchideák levelein ücsörögnek. A nyílméregbékák a kétéltűek rendjébe és azon belül pedig a Dendrobatidae családba tartoznak. Ez a család 10 nemzetséget foglal magába.

Több mint 200 faj tartozik a Dendrobatidae családba. Ezen békák a szivárvány minden színében pompáznak és inkább tűnek kis játékbékáknak mint valódi kis élőlényeknek. Az élénk színezet jelzéssel bír az élővilágban. A békák ezzel hívják fel magukra a figyelmet hogy ők bizony méreggel rendelkeznek. Ezt sok állat tudja a természetben is, így az emberen kívül szinte semmilyen természetes ellenségük nincs. Ha mégis megtámadnák őket a bőrükben lévő mirigyekből mérget engednek ki. A békák mérge Batrachotoxin és Homobatrachotoxin alkaloidákat tartalmaznak mely igen mérgező. Ezen békák mérge akkor lehet veszélyes ha nyílt sebbe vagy a nyálkahártyával érintkezésbe kerülnek. A békák mindig stresszes helyzetben használják mérgüket. A terráriumba tartott állatok elvesztik mérgező képességeiket 1-2 generáció után. Erre nincs pontos magyarázat egyes vélemények szerint a táplálékban keresendő az ok. A békák élőhelyükön különböző rovarokat esznek, köztük sok hangyát. A legveszélyesebb fajok a Phyllobates nemben találhatóak. Ezek a P. aurotenia P. Bicolor és a P. terribilis. Mind közül a terribilis a legmérgezőbb. A terribilis mérge elég lehet 20000 egér vagy 20 felnőtt ember elpusztításához. Ez az a 3 faj ami az emberi életre veszélyt jelenthet, de mint említettem terráriumi körülmények között elveszítik mérgező képességüket. Ennek ellenére minden békás foglalkozás után alaposan mossunk kezet és lehetőleg sebes kézzel ne nyúljunk állatainkhoz.

Méretük elég változó a legkisebbek alig érik el a másfél cm-t míg egyes fajok akár a 6 cm-t is elérhetik.

Terrárium:

A nyílméregbékákat 2 csoportba oszthatjuk, vannak a talajon és vannak a fán élő fajok. Ennek függvényében kell megválasztanunk az akvárium méreteit. Talajlakóknak inkább nagyobb alapterületű, míg a fán lakóknak magasabb terráriumot készítsünk. Általánosságban 3-4 kis béka tartásához elegendő egy 40*40*40-es terrárium. Tenyésztéshez viszont törekedni kell a lehető minél nagyobb terrárium kialakításához. Egy 60*60*60-as terrárium szinte minden faj szaporodásához elegendő.

Berendezés:

Terrárium talajának ideális a nedvességet sokáig tárolni képes talaj használata. Talán a legegyszerűbb ha talajnak égetett agyag granulátumot alkalmazunk amit folyamatosan félig ellepjen a víz. Ezt beboríthatjuk mohával illetve takarítás szempontjából praktikusabb szárított falevéllel fedni. Ezt mikor összepiszkítják a békák nyugodtan kiszedhetjük, kidobhatjuk és helyére újat tehetünk. Nagyon fontos ,hogy mindig tiszta anyagokkal dolgozzunk mert a békák folyadékszükségletük nagy részét a bőrükön veszik fel így ha valamilyen föld kerül bele mely fertőzött lehet, a békák mindig nedves testén gombásodást okozhat. Ezért lehetőleg kerüljük mindennemű föld használatát a terráriumba. Építhetünk a terráriumba különböző műsziklákat, környezetüket jobban utánzó formákkal. Alapnak hungarocellt használhatunk amit ízlésünknek, igényünknek megfelelően formázhatunk és szilikon ragasztóval beragaszthatunk a terráriumba. Erre fehér cement + kertészeti boltban vásárolható perlit 1:3 arányú keveréke kerül. Ezt a keveréket kis vízzel elkeverjük s mikor jól tapasztható, formázható felvihetjük az előre elkészített hungarocell alapra. A hátteret vasoxid festékkel színezhetjük. Közvetlenül a masszába keverve vagy utólag rászórva a háttérre mielőtt még megkötne az anyag. Ha ezzel készen vagyunk hagyjuk 2 napig száradni majd öblítsük ki és berendezhetjük a terráriumot igény szerint.
Ebbe a háttérbe beépíthetünk kis csobogót is ami segít a terrárium megfelelő páratartalmát fenntartani.
A terrárium oldalait még boríthatjuk parafalapokkal is és ezeken is kialakíthatunk kis teraszokat. Ezen könnyedén meg tud telepedni a moha és a futónövények gyökérzete. Nagyon fontos ,hogy a békáknak legyen bent egy kis tó amibe időnként belemásznak és lemossák magukat. A tavat úgy alakítsuk ki ,hogy könnyedén ki tudjanak belőle mászni mert kis békáink képesek lehetnek belefulladni a kis medencéjükbe. Fontos gondoskodni békáinknak búvóhelyről is. erre tökéletesen megfelel egy félbevágott kókuszdió vagy kisebb termetű békáknál egy filmesdoboz is megteszi, amit elrejthetünk vagy egy tapadókoronggal kombinálva a terrárium falára is feltapaszthatunk.

Növények:

Növényeknél olyanokat válaszuk melyek kevésbé jól tűrik a magas hőmérsékletet és páratartalmat. Igyekezzünk olyan növényeket telepíteni melyeknek nem tüskés, szúrós a levélzete, virágzata. Nagyon jók a különböző mohák de ügyelni kell rá mert egyes mohafajok csak akkor fejlődnek rendesen ha állandóan víz éri őket. ezért ezeket a fajokat igyekezzünk a kis csobogó környékére telepíteni. Nagyon alkalmasak a különböző orchidea, tillandsia és bromélia fajok. A növényeket szedjük ki a cserépből és gondosan tisztítsuk meg a földtől. Ha a cserépben hagynánk őket a magas páratartalom és hőmérsékleten rothadásnak indulna a cserépben. Mikor permetezünk a békáknak mindig úgy csináljuk ,hogy a növények leveleiről villanyoltásra felszáradjanak nehogy a rajtuk maradó víz kárt tegyen a növényzetben. Bár elsődleges célunk a békák tartása, de azért a növényzetre is érdemes odafigyelni.

leginkább bevált fajok:
Ficus pumilus
Ficus montana
Begonia rex
Pepperomia sp.
Neoreglia sp.
Vriesa raciane
Polypodium polypodieoides
Cryptanthus sp.
Guzmania sp.
Nephrolepis sp.
Dischilda sp.
Syngonium sp.
Spathiphylum sp.

Szellőzés:

Nagy páratartalmat kell fenntartanunk ugyanakkor ügyelnünk kell a megfelelő szellőzésre. Ezt úgy érhetjük él ,hogy a frontüvegnél és a tetőn is biztosítunk a levegőnek szabad áramlást. Erre rá lehet még segíteni a számítógépeknél használt kis ventilátorokkal. Szellőző anyagának mindenképpen sűrű szövésű anyagot válasszunk amin nem képesek kiszökni az eleségállatok.. Sűrű szövésű dróthálót vagy nyomdászatban és malomiparban használatos sűrű szitaszövetet használjunk.

Világítás:

Mivel ezek a békák a sűrű őserdőben élnek ahová kevésbé szűrődik be a fény így a terráriumba is kerüljük a direkt erős fényt. Legalkalmasabb ha kis fénycsővel világítjuk meg a terráriumot. Szakboltokban kaphatunk speciális fénycsöveket melyek segítik a testben a D-vitamin képződését.
A világítás időtartalma 12 óra körül legyen. Ezt igazíthatjuk a mi életstílusunkoz is, így akár déltől éjfélig is működhet a cső, ha mi akkor vagyunk otthon és akkor szeretnénk gyönyörködni kis békáinkban.

Fűtés:

Különböző fűtőkábelekkel fenntarthatjuk állataink számára a megfelelő hőmérsékletet. Az igényelt hőmérséklet fajonként változik. ez lehet 22-28°C fokig. Ezeket a fűtőeszközöket elhelyezhetjük a terrárium hátfalán, talaj alatt vagy akár a terráriumon kívül is.

Etetés:

békatartás legkényesebb pontja. Kis békáinknak naponta szükségük van megfelelő táplálékra. ez méretük szerint állhat ugróvillásokból, viaszmoly hernyóból, muslincából és napos tücsökből. Ezek beszerzése nehézkes, így a legbiztosabb módja ha saját magunk kezdünk el eleségállatot tenyészteni. Fontos, hogy a békák megérkezése előtt legalább 3-4 héttel kezdjük el az eleségállatok tenyésztését mert ezen békák rosszul viselik az 1-2 napos koplalást is. fontos megjegyezni, hogy békáinknak szükségük van vitaminokra melyeket legegyszerűbb módon por alakban az etetés előtt az eleségállatra rászórhatunk. fontos, hogy mindig vitaminozzuk békáinkat így elkerülhető, hogy csökött, visszamaradt békákat gondozzunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...