2008. június 14., szombat

Üvegkád - Gondolatok az aranyhalról

Sok mesében, filmben, történetben játszik kultikus szerepet ez az ókori Kínában kitenyésztett aranyhal. Főleg királyi és nemesi családok kerámia vagy bronzedényeit díszítették. Ez volt az első díszként tartott hal melyet a kínaiak tudatos szelekcióval számos változatban tenyésztettek ki. Később megvetették uszonyukat japánba is, ahol még nagyobb mértékben végezték a nemesítését. Európában is hamar népszerűvé váltak az aranyhalak és az mind a mai napig vezető szerepet töltenek be a haleladások listáján.

Sajnos vagy szerencsére a média tehető az aranyhalak fő népszerűsítőjének. Szerencsére, mert így nagy reklámot kap maga a haltartás valamint a hal is. Sajnos pedig az, hogy nem megfelelő körülmények közt ábrázolják. A gömb akvárium teljesen alkalmatlan akvarisztikai célokra, viszont a kaktusz vagy cukorka roppantul jól mutat benne. Igaz, hogy dekoratív ezért is szerepel a médiába és mint fő lakója az aranyhal, dekorativitása mellett számos hátránya is akad. Kis térfogata nem alkalmas a normális haltartásra, szűk szája miatt kisebb vízfelszín érintkezik a vízzel, ezáltal csökken a víz oxigénfelvevő képessége, különösen jelentős ez mivel az aranyhal hideg vízi, és sokkal oxigénigényesebb mint hasonló mérető trópusi társai. Az akvárium lelke a szűrő, ez a szerkezet végzi az akvárium vízének élhetőbbé tétlét, viszont hiába mutat jól a gömb, nem lehet benne praktikusan és jól mutatóan elhelyezni egyik szűrőalkalmatosságot sem. Anélkül pedig nem életképes a haltartás. érdemes még megjegyezni, hogy a gömb típusú üvegedények vékonyabb üvegből készülnek, így fokozottan ügyelni kell a tisztításnál, valamint drágábbak mint a hasonló űrtartalommal rendelkező és strapabíróbb szögletes társaik.

Ha mégis aranyhalra esne a választásunk, igyekezzünk a különféle kitenyésztett változatokat választani. Az úgynevezett standard aranyhal nagyobbra is nő, így megfelelő körülményeket csak elég nagy és jól szűrt akváriumban, valamint kerti tóban biztosíthatunk számára. Ezen tenyész változatok kényesebbek az alap változatnál, ezért ha tóban is tartjuk őket ajánlatos télre lehalászni és a lakás egy hűvösebb helyén felállított akváriumban teleltetni. Minthogy az aranyhal az ezüstkárászból lett kitenyésztve, nem változott azon álláspont, hogy az aranyhal hideg vízi hal, így jobban érzi magát 20-22°c-on mint a 24°c-t vagy ennél magasabb trópusi halak által igényelt hőmérsékleten. Ezért aranyhalak mellé társnak más hideg vízi halakat illetve aranyhalakat válasszunk. jól mutat egy akvárium úgy is, ha több változatot tartunk együtt.

A gömbakvárium nem ajánlatos haltartásra, ezért 2-3 aranyhal számára igyekezzünk legalább 80-100L-es akváriumot berendezni, megfelelően erős szűréssel. Az akvárium fűtésével nem kell foglalkoznunk, esetleg a nyári nagy melegben a hűtésről kell gondoskodnunk. Az akváriumot a szokásos módon rendezzük be, viszont oda kell figyelni milyen növényeket telepítünk halaink mellé. A finom szálú növényeket előszeretettel fogyasztják halaink, így mellettük csak a drágább, keményebb levélzettel rendelkező Anobias vagy Microsorium fajok tarthatóak, vagy kevésbé dekoratív műnövények.

Etetésük nem jelent problémát, elég falánk jószágok, ezért is van szűkség erős szűrésre mely megbirkózik a keletkező tetemes mennyiségű halürülékkel. Megfelel táplálásukra az élő tubifex, vízibolha, vörös szúnyoglárva ajánlott, ez utóbbi kettő fagyasztva is kapható és kiváló táplálék. A kényelmesebb akvaristák számára ma már kaphatóak kiváló minőségű műeleségek, minden nagyobb gyártó rendelkezik speciálisan aranyhalaknak kifejlesztett granulált vagy lemezes díszhaltáppal, igyekezzünk halainknak ilyen eleséget biztosítani.

ezek után nem marad más hátra minthogy gyönyörködjünk az akváriumunkban vagy kerti tavunkban fickándozó, ragyogó színezetű halainkban, mely életterünk egyik kellemes dísze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...