2008. július 31., csütörtök

Nyílméreg szekció - Új faj - Ranitomeya sp. Supatá

Nem hinné az ember, hogy ezen a kis bolygón aminek minden egyes területére betette az ember a lábát képes még meglepetéseket okozni. És nehéz elhinni, hogy vannak még olyan helyek is amit az ember nem talált meg magának és kezdett el kizsákmányolni. Ilyen helyek a tengerek mélye és az őserdők áthatolhatatlan növényrengetege. Mind a mai napig folynak expedíciók, találnak és írnak le új fajokat. És sok olyan faj van ami azelőtt eltűnik mint hogy az ember felfedezhetné őket, hisz már korábban elpusztítja az élőhelyeiket. Kolumbia azon területe a földnek ahol 583 kétéltű fajt tartanak számon. Örvendetes az is, hogy találnak új fajokat. 2007-ben, Kolumbia középső részén, Cundinamarca régiójában, a hegyvidéket kutatta az erdőséget. Egy új kétéltű fajt, egy Dendrobatidae-t találtak. 2008 november elejétől egyenlőre Ranitomeya sp. Supatá néven fut a béka. Az biztos hogy a mindössze 2cm-es béka egy alig 20 hektáros területen található meg, így egy igen elszigetelt, kis területen élő fajról vagy populációról van szó.


A Kolumbiai kormány elék komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az erdők magtartására – talán az erdők mélyén üzemelő droglaborok miatt amik az országnak jelentős bevételt hoznak – és a fajok védelmére, így egyhamar biztos nem jut el a békakedvelők terráriumaiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...