2008. június 14., szombat

Üvegkád - Akváriumot a lakásba

Egy igényesen berendezett lakás üde foltja egy kis élősarok, mely nem csak színt hanem némi életet is visz a négy fal közé. Sokan tartanak különféle kis állatokat, javarészt gyermekük kedvére, de sokan tartanak fent kis vízi világot lakásukba. Egy szépen berendezett akvárium nem csak megfelelő életteret biztosít lakóinak hanem a lakás díszévé is válthat, valamint párolgásával elősegíti a megfelelő páratartalom kialakulását a szobában.

Legtöbben akvárium szó hallatán kis gömb akváriumra gondolnak benne egy kis aranyhallal. Óva intek mindenkit a haltartás ezen formájától, ideig óráig mutatós csak, ezek után csak bosszúságot okoz gazdájának, körülményes takarítása, fenntartása valamint az aranyhal nem igazán ideális akváriumi hal, hiszen hűvösebb hőmérsékletet (18-21°c) igényel valamint nagy az oxigénigénye, amit csak nagy, nem zsúfolt akvárium tud kielégíteni.

Sokan elkövetik az a legalapvetőbb hibát, h gyermeküknek kis méretű (10-20L) akváriumot vásárolnak, mondván, h ha ezzel kedvet kap majd lesz másik, megtanulni ez is jó lesz.

Valóban, jót tesz egy gyermek fejlődésének ha állatokkal foglalkozik, megtanul felelős lenni valami, vagy valaki iránt.

Első feladatnak nem is az akváriumvásárlásnak, hanem egy megfelelő szakkönyvnek a beszerzése, vagy egy tapasztaltabb akvarista segítségét kérni, szerencsére akad pár üzlet is ahol megfelelő tanácsokat kaphatunk, az ilyen helyeket meg kell becsülni.

Azonban kis akvárium, nagy gond. Kisebb térfogata miatt sokkal instabilabb a benne lévő ökoszisztéma, valamint annak kialakítása is sokkal nehezebb. Gyakrabban kell takarítást is végezni egy ilyen medencében, gyakori lehet a túletetés főleg kezdők és gyerekek körében, mely a kis víztömeg miatt hamar az akvárium vizének zavarodásához, oxigénhiányhoz majd a halak megbetegedéséhez vagy pusztulásához vezethet.

Ezt elkerülendően minimum 50L-es, de ha tehetjük, nagyobb akváriummal kezdjük a haltartást lakásunkban.

Az akváriumot igyekezzünk stabil, végleges helyére helyezni, mert a későbbi mozgatás akár az akváriumunkba is kerülhet. Az akvárium alá mindenképpen helyezzünk finom anyagot (vékony hungarocell vagy polifoam lapot) mely kiegyenlíti a felszín egyenetlenségeit és így megóvja az akváriumot.

Igyekezzünk a lakás legsötétebb részére elhelyezni az akváriumot ahol nem éri napfény mert az erős algásodáshoz vezet valamint mesterséges megvilágításnál mutat igazán az akvárium.

Akvarisztikai szakboltokban kaphatóak speciális fénycsövek melyek elősegítik a növények fotoszintézisét, míg mások a halak színeit emelik ki. Ezen fénycsöveket évente érdemes évente cserélni mert fényspektrumuk torzulhat mely halaink haloványabbnak tűnő színezetét, valamint erős algásodást eredményezhet.

Az akvárium legfontosabb eszköze a világítás mellett a szűrő. Ma már sok típus közül választhatunk, legegyszerűbb a belső motoros szűrők használata, viszont hátrányuk, h bent van az akváriumban, el kell rejtenünk különféle dekorációs tárgyakkal, valamint kicsi szűrőfelülete van, így gyakrabban kell takarítani. A szűrő az akvárium lelke, ennek szivacsán telepednek meg azok a nitrifikáló baktériumok melyek élhető vizet készítenek a halak számára. A szivacsot igyekezzünk azonos hőmérsékletű vízben, de legjobb ha egy kis akváriumvízben mossuk ki, így a lehető legtöbb hasznos baktériumot hagyjuk rajta és a heti 10%-os vízcserét is megoldjuk. Ezen nitrifikáló baktériumok nagyon oxigénigényesek, ezért a szűrőt sohasem szabad kikapcsolni, még estére sem, mert a baktériumok már 2 óra alatt elpusztulnak, valamint gyorsabban bomlásnak indulnak az akváriumban maradt halak végtermékei, eleségmaradékok és így oxigénhiány lép fel, a víz bezavarosodik és akár arra is kelhetünk, h reggelre az egész akváriumunk kipusztult.

Javarészt trópusi halakat tartunk akváriumba melyeknek állandó magas hőmérséklet kell. Legtöbb díszhalunknak megfelel a 25°c-os hőmérséklet. Ezt legegyszerűbb módon elektromos fűtőszállal oldhatjuk meg, érdemes drágább szabályozható fűtőt szerezni, így elkerülhető, hogy esetleg megfőzzük halainkat.

Akvarisztikai üzletekben számos talaj kapható, ezeket tetszésünk szerint alkalmazhatjuk az akváriumban. Óva intek mindenkit a túl világos talajoktól, nem mutat rajta a hal, halványabb lesz, hisz próbál a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodni. Valamint ha harcsákat tartunk figyeljünk rá, h ne éles szélű bazalt legyen a talaj mely megvághatja a harcsák finom bajuszszálait. Valamint próbáljuk elkerülni a színes kavicsokat és az oylan berendezési tárgyakat mint hajóroncsok vagy koponya, nem ad természetes hatást az akváriumnak. Igyekezzünk faágakkal, kövekkel és élő növényekkel dekorálni az akváriumot. Lehetőség nyílik 3D-s hátteret készítetni is az akváriumokban, jól mutat, azonban hasznos úszóteret vesz el az akváriumból.

Igyekezzünk élő növényekkel berendezni a kis életteret. Műnövényt csak olyan esetben alkalmazzunk ha nincs más lehetőség, mondjuk olyan halakat (pl. aranyhal) tartunk amik megeszik vagy kitépkedik a növényeket. Műnövény hátránya még, h ha bealgásodik nehezen tisztítható és így veszít dekoratív hatásából.

Az akvarisztikában előforduló halak nagy többsége lágy vízből származik, azonban beakavrizálás során ma már sok faj számára megfelel a csapvíz is. Az akváriumot első feltöltés után érdemes 10-14 napig járatni, berendezve minden tereptárggyal, technikai eszközzel. Így beérik a víz, kialakul a szűrőn a nitrifikáló baktériumréteg így egy már halak számára megfelelő vízbe fognak érkezni az új jövevények. Sokan elkövetik azon hibát, h feltöltés után egyből beleteszik a halakat is, sajnos ez a sok igyekezni vágyó lelkes akvarista és a lelkiismeretlen kereskedő hibája. Ha képesek vagyunk várni, sok bosszúságtól óvjuk meg magunkat és sok örömünket leljük majd ebben a csodálatos hobbiban

1 megjegyzés:

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...