2009. július 20., hétfő

Könyvespolc - Akvarisztikai könyv – Tőlünk -> Nekünk?

Az utóbbi napokban újra átolvastam a nálam fellelhető akvarisztikai könyveket (Dick Mills :), Horn – Zsilinszky, Kápolnási Béla – Halak és akváriumok, Pasaréti Gyula – Akvarista műhelytitkok 1-2, P.P.I. - Akvarisztika kezdőknek és haladóknak (itt egy szép kis gyűjtemény)) és úgy vélem kelően részletes információkra csak az összes könyv átolvasása után szerezhetünk, valamint nagyon fontos, és részletes elemeket tartalmaz az Akvárium Magazin eddig megjelent számaiban található cikkek.


Egy kezdő akvaristának a Paratéti-Pethő-Illyés vagy a Horn-Zsilinszky könyv remek, hisz abban szerepelnek az alapok, amikkel neki lehet kezdeni ennek a fenséges hobbinak. De mit csináljon az az ember, aki némileg mélyebbre kíván hatolni az akvarisztikai tudást birtokló dzsungelbe? Manapság a világ kiszelésedével sok ember sajátított el külföldi nyelveket, sikerült szert tenni határainkon túlnyúló kapcsolatokra és ezen készségek birtokában van esélye külföldi szakirodalom beszerzésére, tanulmányozására. Ez mind szép és jó, hisz ma már Magyarországon is lehetőség van angol, német nyelven íródott szakirodalom beszerzésére. De az ember igazán a saját nyelvén szeret ismereteket szerezni (gondolom sokan vannak így) és ezen területen a magyar akvarisztika némileg hiányos.


A hiba forrása talán ott leledzik, hogy a hazai könyvvásárlási szokások némileg eltérnek a külföldi tapasztalatoktól valamint a hazai piac nagysága, finoman fogalmazva is eléggé elmarad a nyugati vagy akár csak a cseh vagy szlovák országokhoz képest. Így, a némileg csekély piacot figyelembe véve nem nagyon éri meg speciális szakterületeket megcélzó szakkönyvek lefordítása és kiadása, hisz alig száz példány eladása nem kedvez a készítőknek.


Ezen réteg szakterületek megmutatkoznak a korábban a fórumokról írt bejegyzésemben is. Sajnos a szakkönyvekre is ez jellemző.

Talán megoldás jelenthet egy kellően részletes általános akvarisztikai könyv létrehozása. Alapnak, talán a Horn-Zsilinszky lehet tekinthető, ahol az elavult technikai részek lecserélése mellett kiegészítve az új halfajokkal melyek az utóbbi évek felfedezései, divatirányzatai hoztak el a hazai piacokra és haltartók akváriumaiba.


A halfajokról szóló leírások sok általános könyvben semmitmondóak, néhány piktogrammal, pár sorral nem lehet igazán átadni egy hal tartásával, életmódjával megtapasztalt szépséget. Erre remek színterek a különféle akvarisztikai magánoldalak vagy az Akvárium Magazin cikkei. Ha össze lehetne foglalni egy könyvbe, kellő struktúra megtartásával az AM korábbi és jelenlegi cikkeit valamint kiegészítve ott nem szerepelt, általános akvarisztikai tudáshoz tartozó írásokkal akkor véleményem szerint az lehetne egy remek Akvarista Kézikönyv, ami valóban nem csak kezdőknek szól, hanem haladó, érdeklődőbb akvaristák igényeit is kielégíthetné.


Természetesen egy ilyen könyv elkészítése, mely minden részletre, megfigyelésre, kiforrott ötletre kiterjedően mutatja be az akvarisztikát, embertelen feladatnak ígérkezik. Ennek megvalósítása véleményem szerint nem is egy emberre, hanem sokkal inkább egy közösségre vár.


Megfelelő koordinációval, egy lelkes és hozzáértő csapattal, a feladatok feloszlásával gördülékenyebb munka veheti kezdetét, aminek eredménye ként megvalósulhat egy „Álom”, ami talán emelheti a hazai akvarisztika színvonalát. Talán külföldön is adhat egy visszhangot, hogy az itthoni akvarista közösség képes egy ilyen volumenű mű létrehozására, érdemes rájuk figyelni s talán a akvarisztikai termékeket gyártók, forgalmazók is felkapnák a fejüket


A könyv megjelenése történhetne nyomtatott formában, illetve egy közösségnek fenntartott zárt oldalon, ahol a közösség (ez lehet akár az AME is) szabadon felhasználhatja, hisz az ő közreműködésükkel saját maguknak, illetve az akvarista társadalomnak hozták létre ezt a tudáscsomagot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...