2009. augusztus 10., hétfő

Egy kis hazai - Tenger a Balaton partján

évek óta járok kedves ismerősömhöz nyaralni a nyár derekán szántódra. idén már kerékpárral felszerelve vágtunk neki a nyárnak. kerekezés nyomán eljutottunk zamárdiba is (3km Szántódtól így nem volt nagy megerőltetés :) ahol már a hangulatos kertmozi épülete is jeli, hogy halas környékre tévedtünk. engem egy vitorláshalra emlékeztet :)

a kertmozi fala

neten bolyongva láttam már, hogy létezik zamárdiban egy balatoni turisták által borús napokon látogatható magán gyűjtemény. mivel a mi időnk is elég felhős re sikeredett, így nem volt nehéz rávenni páromat a látogatásra.

egy családi ház hátsó részében kialakított helységben található a kis kiállítás 3 teremben. az első teremben az Adria élővilágából láthatunk egy nagyon nagyon szűk részletet néhány nyálkáshallal, kisebb nagyobb jelentéktelen szürke színezetű halakkal, pár vigan ficánkoló üveggarnélával s ami talán valóban érdekes, tengeri pókokkal. jópofák voltak ahogy mohás háttal jártak a kövek között. itt vásárolhatunk némi szuvenirt műanyagból vagy valódi állatok maradványaiból.

nyugodt süni

a pénztárnál balra fordulva egyből egy kis állatsimogató fogad minket. megtapasztalhatjuk az adriai biborrózsák csalánsejtjeinek simogatását, elkaphatjuk egy - egy remeterák grabancát vagy undorodva nyomogathatjuk a tengeri uborka testét. alacsonyan van elhelyezve így a gyermekek is bátran pancsolhatnak a vízben, persze csak óvatosan, nehogy megtámadja őket egy tengeri sün :) itt az állatpreparátumos vitrin mellett 4 akvárium fedi el a falat. javarészt bőrönd és sünhalakkal, valamint minden akváriumban egy - egy doktorhal. bohóchalak közül csak egy premnast és egy clarkii-t ( vagy sebae?) láttam a szőnyeg anemónában pár hawaii korallsügérrel karöltve. a méltán népszerű némónak nyomát sem láttam, csak egy korábbi promóciós videóban.

akváriumok részlete

barátosnémnak rettentően tetszett, én más szemmel vizslattam a dolgokat. sokkal jobban érdekelt a technikai megvalósítás, de nem találtam kielégítőnek. halas akváriumok voltak mű korallokkal és mű élőkövekkel, kicsit homályos vízzel és mindegyik akváriumban egy - egy faporlasztós fölözővel. lehet meg van az oka ennek a megvalósításnak is.

harmadik terembe menve beleakadunk még egy kis akváriumba, ahol pár debelius mellett 2 csikóhal tekergett az akváriumban. a harmadik teremben lehetett még látni 5 akváriumot, szintén mű dolgokkal (a 8szögletüt kivéve, ott volt 3 féle lágykorall). pár általános korallsügérrel, doktorhallal, rókapofával no meg jópofa gömbhalakkal.

kedvenc lett a gömbhal

a legnagyobb akváriumban talán 3 muréna várta izgatottan, hátha közéjük esik valami fonom német kisgyerek. ott tartózkodásunk alatt éhen maradtak, lehet később volt etetés :) köztük a kövek mögött heverészett még egy bambuszcápa is.

Szellem murénák

az ott lévő kedves hölgy, illetve később úr, nagyon szimpatikusnak tűnt, készséggel segített az állatok meghatározásában, elmondta igényeiket, érdekességeiket a látogatóknak akik a borús időre való tekintettel sokan voltak. laikusoknak kellemes élményt nyújthat, no nem kell tropicarium-állatkert színvonalat várni ettől a magángyűjteménytől, de egyszer érdemes megnézni, másnem egy kellemeset beszélgetünk a csodás tengeri halakról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...