2010. október 3., vasárnap

Napi helyzet - Reakciók

mostanság még meghalni sincs időm, nem hogy akvarisztkával s azon belül is a netes blogélettel foglalkozzak, de most kihasználva egy pillanatnyi szünetet átfutottam pár kedvelt blogomat. mostanság újra felvetődött a hazai akvarisztikai élet hiányossága, köztük a boltok színvonalának ügye is.

Nigro toporgós írását illetve a kommenteket olvasva én is abban látom a mai hiányosságokat, h csak az egymásra mutogatás megy hol a kereskedő a hibás, hol a vásárló. és valóban, a kereskedőnek van lehetősége arra, h igényt teremtsen. véleményem szerint. neki kell prezentálnia az elérhető lehetőségeket, nem szabad várnia arra, h az ember a neten kutakodva talál egy érdekes halat s holnaptól mindenki vörös badis badist akar majd vásárolni. tudom, ez egy kis koczkázatot rejt, de így nem is lesz erőlelépés, hosszabb távon kéne gondolkozni, nem csak máról holnapra.

a kínálatról eszembe jutott Viktorlantos írása, aki a nano halakat hiányolta. valóban kevés kereskedésben látn őket, akárcsak a kisebb és érdekesebb garnélákat. az üzletben nálunk is van pár törpe razbóra, nannostomusok, kis garnéla miegymás, de kevés ember érdeklődik utánuk, de vannak! és ez a lényeg, mindig örülök mikor egy hozzáértő tér be hozzánk s lehet vele kicsit beszélgetni, nem pedig a sárga, kék és piros halakat szeretne :) de jó, hogy máshol is akad a kínálatban pár kisebb termetű s ritkább hal, teszem azt a vadonban is lehet velük találkozni. más kereskedésben nem jártam de biztos vagyok benne, hogy még akadnak helyek ahol fel lehet őket lelni. de tényleg jó lenne egy olyan kereskedés ahol kizárólag halas dolgok találhatóak és alkalmat teremtenek az igényesebb akvaristáknak a találkozásra, eszmecserére a bőséges ritka halas kínálat mellett. persze ez jelen esetben álom, de hiszem, h megvalósulhat.

egy igényesen kialakított üzlet vonza a tekintetet és a látogatót, de való igaz kevés esetben párosul hozzáértő akvaristával aki megfelelő ismeretek tudatában tudja kiszolgálni a vevőt. szándékosan írtam akvaristát és nem eladót :) Aquad kiáll a kis rendezetlen ugyanakkor hozzáértővel rendelkező boltok mellett ( megjegyzem, nagyon igényesen kialakított üzletet se nagyon látni itthon...) , viszont figyelembe kell venni, h az élet a folyamatos megújulásról szól, nem élhetünk mindig a múltban, emlékezünk milyen is volt régen. hanem a jövőt kell építenünk. ezen kezdeményezés jöhet alulról is, elég csak "A Magyar Akvarsztika Nagyöregje" díj amit remek kezdeményezésnek tartok.

megnt napirendre került a börze és az akvarista találkozók témaköre is. ne akarjunk mindig világméretű eseményeket, nem kell folyton interzoot szervezni a kuszába. találkozzunk spontán, egy kis vendéglőben, kocsmában ahol a füstös légkör mellett repkedhetnek a ph értékek és a latin megnevezések. az ilyen kisebb csoportosulások szerintem sokkal hamarabb célravezetőek lennének, sokkal személyesebb kapcsolat alakul ki mint a netes csevegések következtében, tán ezért is volt régebben igaz hobbi az akvarisztika, mert társas kapcsolatok alakultak ki.

én most így látom a napi helyzetet :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...