2009. július 6., hétfő

A nagy kékség - A csodálatos mandarin

Mandarinhal (Synchiropus splendidus, Herre, 1927)


Mandarinhal az egyik legszínesebb és legismertebb tengeri díszhal. Élőhelye a pacifikus térség korallzátonyai. A sekélyebb vizek lakója, maximum 20 m mélyre merészkedik le a szirtek tövén. Kifeszített úszóival úgy közlekedik az elhalt korallvázak között, mint valami kis sárkány, ezt az angol nyelvterületen használják is rá. Hazánkban e mellett még előfordul a Synchiropus picturatus is.

Hal színezete elsőre megfogja az emberi tekintetet. Zömök, kékesen irizáló teste narancssárga és sárga mintázatokkal tarkított. Teste olykor a 10 cm-t is eléri, de átlagosan 6-7cm-es testnagyságot ér el. A hímek rendszerint nagyobbak, de biztos támpont csak a kifejlett hímek hátúszójának megnyúlt első sugara ad. Nyugodt, lassú mozgása főleg a kövek között érvényesül, nem kedveli a nagy áramlást


Tipp

Ha elfogadja az általunk felkínált táplálékot, érdemes azt neki külön adni. Erre remek eszköz lehet egy kisebb üveg, amibe csak a mandarinhalunk tud bebújni. Így az ebben felkínált táplálék biztos halunk hasában fog kikötni.

Kövek közt pásztázva vastag de ugyanakkor kicsi húsos szájával a köveken és a talajon élő apró rákokra vadászik. Ezek jelentik fő táplálékát is. Egy kellően beállt és nagy akváriumban bőségesen talál magának táplálékot. Ezen hal tartásának az egyik leginkább kényes pontja a táplálása. Mert ha nincs az akváriumban megfelelő mennyiség a köveken élő apró rákokból hasa beesett lesz és hamarosan szeretett halunk pusztulásával kell számolnunk. Ha szerencsénk van, halunk elfogadja az általunk felkínált fagyasztott eleséget, valamint az általunk frissen keltett artemiát, azaz sórákot. Legvégső esetben próbálkozhatunk apró szemű szúnyoglárvával vagy jól átmosott tubifexszel is. Ha nem kellően nagy az akváriumunk (~1000L) lehetőleg ne tartsunk mellette olyan halakat, amik táplálék konkurensei lehetnének (pl.: ajakoshalak).


Mint már említettem csak kellően nagy akváriumba próbálkozzunk meg a mandarinhal tartásával vagy ha olyan példányt sikerül beszereznünk ami szemmel láthatóan nem soványodott le az ületbe illetve szemünk láttára elfogyasztja a felkínált táplálékot. De minden esetben törekedjünk, hogy legalább 300L-es medencébe és 40-50kg élőkő közé kerüljön ez az érdekes hal. Nyugodt viselkedésű, nem mutat agresszivitást a többi hallal szemben, kivéve ha két ivarérett hím találkozik.


A hal vékony bőrrel rendelkezik ami nagyon könnyen megsérül és fogékony lehet a különféle bőrbetegségekre. Ennek elkerülése érdekében jól kell tartani a halat és mellette tarthatunk tisztogatóhalat vagy tisztogató garnélákat.


Ha halainkat kellőképpen jól tartjuk és egy párral rendelkezünk akkor nagy eséllyel számíthatunk az ívásukra is. Még ha könnyen le is ívnak halaink sajnos nagyon nehézkes a kicsik felnevelése. A mandarinhal ívása este következik be. A hím násztáncának felvezetése után az áramlásba állva a nősténnyel testüket összepréselik. Ennek eredményeként a nőstényből ikra, a hímből sperma távozik. A megtermékenyített ikrák lebegnek a vízben és mint állati plankton úsznak tovább.

egy video az ívásról



A lárvák 18-24 óra múlva bújnak ki az ikrákból de csak 3 nappal később kezdenek hallárva kinézetet felvenni. A frissen kikelt kicsik 1,5 mm-es nagyságúak. Az éhes kishalak felnevelése csakis élő fito- illetve zooplanktonnal lehetséges. A tengeri halakra jellemző metamorfózis a 28-35. napon következik be, ekkor kezd igazi hal alakjuk kirajzolódni. 3 hónapos korukra elérik a 2cm-t és kiköpött másaik szüleiknek. Szerencsére egyre többen próbálkoznak a mandarinhalak szaporításával, sajnos inkább a tengerentúlon valamint Európa nyugati részén. Sikeres magyarországi mandarinhal szaporulatról nincs tudomásom.


Forrás:

Tenkeri-akvarisztika.hu

Fishbase.org

Reefcorner.com

Breedersregistry.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...