2009. január 19., hétfő

Üvegkád - ha nem megy a vízben, próbáld azon kívül

Tajvani tudósok érdekes megfigyelésükről számoltak be. Hazánkban az utóbbi években jelentek meg a palacsinta algázók (Sinogastromyzon puliensis), melyeket néha a hülye hatásvadász kereskedők tévesen mini rájának hívnak. Ezek a halak sebes folyású patakok lakói. Érdekes szájszervével, úszóival és testformájával alkalmazkodik ezen gyorsfolyású vizekben való életre. Azonban nem mindig képes megbirkózni a feladatokkal. Tajvanon a Choshui folyóban Jiji Weir különös megfigyelésről számolt be. A folyó igen csak gyors folyású, percenként 193000L víz folyik keresztül a kis folyón, és nem csak ezen hatalmas áramlás, hanem a sok csobogó, vízesés is akadályt képez a halak számára. De a halak is találékonyak, és a nedves sziklafelületen békákat megszégyenítő módon mászik fel. Tehát ha halunknak nem megy a vízben, akkor a vízen kívül próbálkozik.

Azok, akik már tartottak ilyen halat akváriumban, gyakorta tapasztalhatták ezt a mászó tulajdonságot, főleg ha nem fedték le megfelelően az akváriumot és összeszáradva az akvárium mögött találták meg. Egy kis videó mindezek bizonyítására:


Fénykép és szöveg a forrása a Practical Fishkeeping oldalán található cikk

Bővebb forrás: Liao TY, Pan CC and CS Tzeng (2008) – Migration of Sinogastromyzon puliensis (Teleostei: Balitoridae) in the Choshui River, Taiwan. Ichthyological Exploration of Freshwaters, Vol. 19, No. 3, pp. 193-200.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyílméreg szekció - Ranitomeya imitator, az utánzás nagymestere

  Ranitomeya imitator  (Schulte, 1986)   A  Ranitomeya imitator  az állatvilág legnagyobb utánzója. Ahogy a faj elnevezése imitator is erre ...